Currently viewing the category: "KONTRABLUFF"

”Frank, 1928”, står det på baksidan av porträttet. Inget mer.
På basen av tidigare upplysningar kan vi anta att Karoline Kontrabluff befunnit sig i Amerika 1928, där hon använde namnet Carolyn Counterbluff. Tyvärr får vi inte veta något mer om mannen. Om hon bara hade lagt till en adress! Eller något litet om vem han var, denne Frank. En vän? Älskare? Vem och vad står han där och tittar på?

man

Helsingfors_LFUHär bjuds det på ännu en restaurerad akvarell, med största sannolikhet målad av Karoline Kontrabluff. Odaterad även den, men signerad “KK”.

Akvarellen (56x76cm) ser ut att vara målad i sepia och en svag nyans av rosa.

 

 

Vi är väldigt glada över den respons vi fått för vår webbplats.

Som grädde på moset har vi dessutom fått nya dokument som anknyter till mysteriet med Karoline Kontrabluff! Förutom de några bräckliga dokument vi funnit hos ättlingar till Hjalmar Frölander och Karoline Kontrabluff i Helsingfors, har vi fått låna en del affischer och akvareller av en läsare i Björneborg, Finland, som kontaktat oss efter att ha sett våra akvareller på webbsidan. Vilken osannolik tur! Och det leder oss vidare in på spekulationer om kanske Karoline själv återvände till Finland på äldre dagar? Eller ifall det gick illa för henne i Amerika, så som vi tidigare antagit, så kanske hon hade ett barn som kunde återvända med konstverken i bagaget?

Vi väntar med spänning på svar från vår hjälpsamma läsare, angående eventuella Amerika-grenar på släktträdet.

I samlingen av dokument som hittats hos ättlingar till Karoline Kontrabluff finns bland annat denna sköra akvarell i dämpade toner, signerad K.K..

Motivet är en kvinna som röker och visar upp ett bart bröst för betraktaren. Hon verkar rätt likgiltig inför sin nakenhet, vilket får oss att spekulera om hon eventuellt kan vara en så kallad yrkeskvinna. Kanske är hon en vän till Karoline Kontrabluff? Eller är det fråga om ett självporträtt?

En av de affischer som härstammar från Karoline Kontrabluffs tid i Amerika, och som med största sannolikhet är gjord av Karoline själv.

På Kontrabluff arbetar vi med att bevara de gamla dokumenten för eftervärlden, i digital form. Vi publicerar efterhand de är skannade och färgkorrigerade.

Jaa-a. Går det inte ofta så, att när man ska planera en sak, så dyker det upp något som stjäl uppmärksamheten? Barnböcker, barnböcker är det jag ska jobba med, inte vintage erotica och gamla sjömanstatueringar! Men akvarell, akvarell… Det måste nog vara världens härligaste medium. Så mycket teknik, så mycket kunskap som ska behärskas innan det blir något alls. Akvarell som i expressivt, flödande pigment, ljus och kontrast och känslan av papper och… Åh! Men jag gillar petmåleri också, så nu börjar det dyka upp en idé hur jag kunde kombinera petighet och flöde. Med petighet menar jag petigt som i gamla arkitektritningar, petigt som i blomsterornament från tidigt nittonhundratal och japanska träsnitt. Jag återkommer till detta, men här kommer ett smakprov. Tapeten bakom tillsvidare gjord i Photoshop, och den blir nog långt ifrån sådär regelbunden i slutliga versionen, men jag vågade inte ge mig på bilden utan att testa lite digitalt först. Vi får se vart det bär… – Lena

Kontrabluffar i olika kategorier, varsågod.