Currently viewing the category: "TEATER"

Efter en härlig sommar är det dags för full rulle igen. Först blir det Göteborgs bokmässa och strax efter det diktshowen Röjsfasoner med Teater TapirHanaholmen. Försöker som bäst lära mig spela tango på ukulele och dansa som en mycket långbent fågel samtidigt. Det går inte så bra. Ännu.

Dessutom: Maija Hurme och jag jobbar som bäst med tidningen MERA, ett mässmagasin om barn- och ungdomslitteratur. Vi har fått in otroligt fint material från vårt fantastiska nätverk. Gjorde en hel del tidningslayout förut, och jag har hunnit glömma bort hur roligt det kan vara!

Under sommaren har jag skrivit på en text till det som en dag ska bli den tredje boken i trilogin om barnet och hunden Fidel. Det projektet skriver jag också stipendieansökningar för, ty det tar låååång tid att skrapa fram bildjävlarna. Hitta på vad allt ska handla om är bara roligt, men att sen genomföra det är tungt och monotont. Jobbar för övrigt också på en ny dagispjäs för Teater Taimine. Det är skoj.

Arbetet med texten till kapitelboken om Nelson Tigertass är inne på slutrakan. Korrläser och tecknar som bäst. I november åker Nelson iväg till översättaren. Spännande!

– Lena –

 

Det är snart två år sedan som en viss barnteaterchef ringde mig. Han sa att han läst min senaste bok, En sann historia, och nu ville veta ifall jag kunde tänka mig att skriva en pjäs för hans teater. ”Naturligtvis!” utropade jag på direkten. För det är så jag brukar göra. Sedan slog det mig. Hur gör man? Teaterchefen ifråga sa att det grejar du nog, vi hjälper dig. Och så skrev jag. För varje gång jag skrivit något tyckte jag att det blev rätt bra. Och varje gång sa teaterchefen att det är rätt bra. Men skriv om. Så jag skrev om. Tyckte igen att det var bra. Och fick skriva om! Igen.

Det märkliga är att jag hade roligt hela vägen. För jag har sällan lärt mig så mycket av ett projekt. Lärt mig på ett sätt jag förstod, dessutom. För varje gång jag gick hem för att skriva om, så hade jag förstått varför.

Nu är det dags för andra att ta över arbetet. Dockmakaren gör dockan. Regissör och skådespelare repeterar. Rekvisita, marknadsföring och försäljning. Och i september är det premiär. För min allra första pjäs:

Dagispjäsen ”PUSSAS PÅ RIKTIGT”. Om Lukas som är krasslig och har tråkigt och om Herr Kanin som dyker upp och berättar varför det INTE är tråkigt. Omåttligt stolt manusförfattare önskar Teater Taimine LYCKA TILL!   – Lena –

Hösten är här och ärmarna väntar på att kavlas upp. Men lite trögt går det. Eller egentligen går det hårt, men med alldeles andra saker än illustration. Jag har flängt omkring i Österbotten; på skolbesök och teaterturné. Korsnäs, Taklax, Molpe, Kristinestad, Jakobstad, Karleby med mera. Spännande!

rock in dalsbruk

Det här är Teater Tapir. Från vänster jag som kackerlacka, Linda Bondestam som fjäril, Annika Sandelin i huvudrollen som myran Myrabell och Sonja Bärlund är vår daggmask. Bilden är tagen av Ida-Lina Nyholm under en turné i våras.  – Lena –

Kontrabluffar i olika kategorier, varsågod.